Friday, 30 August 2013

12. joulukuuta 2004


15º 25,6´ N, 58º 09,3´ W
Viimeinen vuorokausi merellä ennen Martiniquelle saapumista. ETA on huomenna iltapäivällä. Tuulta on ollut aika-ajoin reippaasti. Saimme tämän reissun ennätykseksi 166 nm/24 h. Nyt ei ole tuulta juuri lainkaan, noin 7 solmua, ja kone käy. Polttoaine riittää hyvin, tuskin puolta on käytetty. Edessä on mahtava sadepilvi, minimyrsky. Siinä olisi tuulta, mutta emme varmaankaan saa sitä kiinni. Muita veneitä on jo näköpiirissä. Suurin osa menee St Lucialle. Puhuimme Seattlesta kotoisin olevan veneen kanssa, joka on menossa kotiin!

Tänään näimme ensimmäisen fregattilinnun. Maata on siis lähellä!
Odotamme huomista, onhan 2 viikkoa merellä pitkähkö aika kahdestaan, mutta hyvä testi ajatellen Pacific-retkeä. Koirakin näyttää viihtyvän, kunhan anturakarvat leikataan, että on pitoa, ja ruoka riittää. Mahi-mahia eli doradoa riisin tai pastan kera on Latten herkkua.

Olemme saaneet koko matkalla paljon kalaa, lähes kyllästymispisteeseen asti. Välillä "makaroni ja kastikekin" (Seppoa lainataksemme) on poikaa!!
Huomenna olemme maissa, mikä on vaihteeksi mukavaa! Maininki on 2-3 metriä, mutta koska se on pitkää, ei sitä juuri huomaa. Lyhyet aallot siinä joukossa ovat arvaamattomia, mutta luut ovat toistaiseksi säilyneet ehjinä.
Genaakkeri meni mereen pari päivää sitten, koska nostin meni poikki. Ohjeiden mukaan nostinta pitäisi lyhentää 500 mailin välein, mutta 300 mailia riitti meille. Täytyy taas perehtyä teoriaa myöten asiaan. Nostin on 12 mm "marlon braid". Pitäisi varmaan olla 14 mm tai peräti 12 mm tuplausblokilla? Pitänee soittaa Timo Telkolalle, jolla näyttää olevan homma hanskassa. Olen saanut parhaat neuvot juuri Timolta ja luotan häneen enemmän kuin Suomen hallitukseen.


Purjehduksenhan piti olla kivaa. Tämä legi on ollut lähes tuskien taival: tuuli on joko perssilmästä, suoraan nenästä tai ei lainkaan tuulta. No, jossain vaiheessa se varmasti muuttuu. Meillä on nyt myös aikataulu, joka rassaa, ja jatkossa toivottavasti ei!
Tutkassa 8 nm:n skaalalla ei näy mitään. On aika vaihtaa vahtia. Olemme siirtyneet kahteen vahtiin yöllä, molemmat joustavia. Näyttää sopivan meille parhaiten. Neljän tunnin vahtivuorojärjestelmä on liian tiukka. Lattelle pitäisi vielä löytää sopiva koiravahti!

No comments:

Post a Comment