Friday, 30 August 2013

13. joulukuuta 2004


Karibialla
14º 28,0´ N, 60º 51,9´ W, Martinique, Le Marin
Pääsimme pasaatituuliin lopulta vasta 50 astetta läntistä, ja nekin loppuivat viimeiseksi päiväksi kokonaan. Päätimme siis jättää Barbadoksen väliin ja suunnistaa suoraan Le Mariniin. Lapset olivat tulossa Martiniquelle 18. joulukuuta, ja puuhaa on jos jonkinmoista ennen sitä.
Meidät ohjattiin samaan laituriin kuin kuunari Helena, joka oli saapunut Tobago Caysin kautta jo 13.12. Helenalla oli edessä muutama huoltopäivä, kun edellisen legin oppilaat olivat lähteneet ja seuraavia odoteltiin. Kävimme tutustumassa Helenaan kapteeni Timon ja perämies Riston opastuksella. Näkemämme ja kuulemamme perusteella päätimme tulevaisuudessa ehdottomasti pestautua Helenan oppilaiksi!


Laura saapui Le Mariniin Barbadoksen kautta 16.12., ja niin meitä oli kaikkiaan kolme suomalaisvenettä samassa laiturissa. Viereisessä laiturissa oli vielä yksi suomalaisvene DOM, jolla oli vaihde rikki ja uusi tilauksessa.
Heti Martiniquelle saavuttuamme soitin Timo Telkolalle katkenneesta genaakkerin nostimesta. Hän varmisti, että mitoitus on riittävä ja myös laatu. Köysi ei ole joustavaa, ja blokin rulla pyörii. Katkeamiselle ei ole mitään varsinaista syytä. Vaihdan siis 14 mm vastaavaan molemmat nostimet.
Myös kolmas pilssipumppu piti uusia. Nyt kaikki uppopumput on Rule-merkkisiä, samoin kuin tasokytkimet. Vanhin Rule on 3 vuotta vanha ja toimii edelleen moitteettomasti. Muunmerkkiset ovat kestäneet enintään 1,5 vuotta. Generaattorin kumityynyt piti myös uusia. Kahdesta oli tullut vulkanoitu keskuspultti läpi kumin metallia vasten, ja kahdesta pultti oli jo irti. Uudet ovat tyypiltään sellaisia, ettei pultti voi tulla läpi. Koko päivä meni uurastaessa, pultit kun ovat hankalissa paikoissa ja kaikki kiinni ruostuneita. Nyt on öljyt ja suodattimet vaihdettu ja tankattu. Tuulettomista keleistä huolimatta Atlantin ylitys vei vain 270 litraa polttoainetta generaattori mukaan lukien.


Le Marin oli entisellään, joskin palveluja oli lisätty. Mukavin uutuus olivat nettikahvilat, mutta käteisautomaatit ovat edelleen samassa surkeassa jamassa kuin aiemminkin.
Tytöt ja Lasse saapuivat 18. päivä, ja lähdimme lähes saman tien Petit Anse Darletiin, joka on yksi parhaista snorklauspaikoista Martiniquella. Muutaman nautinnollisen snorklauspäivän jälkeen jatkoimme St. Lucian Rodney Bayhin joulunviettoon ja sieltä edelleen Piton Bayhin.

No comments:

Post a Comment