Friday, 30 August 2013

18.2.2006


19º50,45´N, 76º41,29´W 
Kuva
Eläinlääkäri kävi lähtöä edeltävänä päivänä tekemässä tarvittavat paperit ja päästämässä pakastekanamme karanteenista. Kysyimme, olisiko hänellä tai hänen maaseudulla työskentelevillä kollegoillaan käyttöä kumisaappaille. Olimme inventaariota tehdessämme todenneet omistavamme kolmet käytetyt kumisaappaat, joita emme tarvinneet. Hän ilmoitti ottavansa ilomielin saappaat vastaan, mutta ne pitäisi salakuljettaa veneestä, koska hän ei saanut ottaa mitään vastaan ulkomaalaisilta. Isojen saappaiden vieminen salaa maihin osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi, joten Pekka ja eläinlääkäri marssivat saappaiden kanssa tulliin, jossa tullivirkailija tarkasti ne ja teki niistä asianmukaiset lahjoituspaperit. Kukaan ei joutunut maksamaan tullimaksuja eikä lahjaveroa, ja eläinlääkäri oli onnessaan. Taidamme olla yksi niitä harvoja suomalaisveneitä, joka on tehnyt virallisen lahjoituksen Kuuban valtiolle.
Kuva

Torstaina olimme Marin ja Lilin luona tapaksella. Naiset olivat valmistaneet mm. kimbomboa ja yukkaa kuubalaiseen tapaan, ja me veimme mukanamme liha- ja kalasäilykkeitä ja kalifornialaista viiniä. Ilta kului syöden ja seurustellen pitkälle yöhön.
Perjantaina tapasimme Santiagossa Peter Gersin perheineen. He olivat lomamatkalla Kuuban pohjoisrannikolla ja tulivat vuokra-autolla saaren poikki tapaamaan meitä muutamaksi tunniksi. Tapasimme hotelli Casa Grandan kattoterassilla, josta on hienot näkymät yli kaupungin kattojen. Kävimme myös kuuntelemassa elävää musiikkia Casa de la Trovassa. Oli mukava nähdä heitä pitkästä aikaa!
Perjantaina Pedro ja Rosa kutsuivat meidät jäähyväisillalliselle. Tunnelma oli haikea, olihan tämä tällä erää viimeinen iltamme Santiagossa.
Lähdimme aamulla klo 11 Santiagosta. Lähtöselvitys oli tilattu edellisenä päivänä aamuksi klo 8, mutta viranomaiset tulivat vasta lähempänä klo 10. Papereita täytettiin taas kasoittain ja vene tarkastettiin kahden miehen voimin. Yhtään ylimääräistä matkustajaa ei löytynyt, joten olimme vapaat lähtemään. Tankkasimme hintaan 55c(US) litra ja ostimme marinan kaikki kuubalaiset punaviinit hintaan 2,45 USD/pullo. Rommia ostettiin muutama pullo lahjoitustarkoituksiin hintaan 3,40 USD pullo. Pedro toimitti vielä viikon vihannekset, juustoa ja leipää matkaa varten.
Matkaamme nyt koneen voimin täysin tyynessä 5,5 solmun vauhdilla. Yllätykseksemme kuulimme, että voimme kyllä mennä ankkuriin lähes minne hyvänsä, mutta maihin saamme mennä vain marinasta, ja sellainen on vasta Casildassa.
Kuva
Menemme luultavasti ankkuriin Las Coloradosiin, samaan lahteen johon Fidel Castro, veljensä Raoul ja Che nousivat maihin 2.12.1956 ja josta henkiin jääneet 12 alun alkaen 81 hengestä pakenivat läheisille Sierra Maestran vuorille. Olemme siellä päivän ja lähdemme yötä vasten Jardines de la Reina -saarille. Reitillä on paljon riuttoja, ja saapuminen on ajoitettava aamupäivään. Matka riutta-alueen läpi on vain noin 8 mailia, mutta kuubalaisten karttojen "datum" on epäselvä, emmekä voi luottaa GPS-paikannukseen. Datum voi olla NAD 72, mutta voi olla uudempikin (NAD 82), jolloin se olisi sama kuin WGS 84. Kanadan kartoissa oli molempia, mutta se oli merkitty, vaikkakin pienellä. Näissä ei ole merkintää. Cabo Cruz näyttää olevan aivan vieressä, mutta sinne on matkaa 50 mailia. Sierra Maestran vuoristo kulkee korkeana ja jylhänä lähes rannan tuntumassa. Tunnelma on epätodellinen.

No comments:

Post a Comment