Friday, 30 August 2013

5.2.2006


20º10,31´N 72º56,02´W Haitin pohjoispuolella.
Vida ja Reetta palasivat Suomeen, ja me tulimme haikein mielin veneelle.
Uusia veneitä, pääasiassa amerikkalaisia, on saapunut paljon. Ajoitus osuu juuri kahden kuukauden Bahaman purjehduksen loppuun. Kaikkialla on hulinaa. Päätimme lähteä heti, kun on mahdollista!
Kuva
Sunnuntaina 5.2. aamu oli kylmän rintaman ja tuuliennusteen puolesta hyvä. Windward Passagessa sunnuntaina etelätuuli, mutta maanantaina koillisesta. Ostimme vielä vihanneksia, hedelmiä, perunoita, salaattia, tomaattia, cristofinan, ananaksen ja appelsiineja kokonaishintaan 80 pesoa eli n. 2 euroa. Hintojen takia tänne kyllä kannattaisi jäädä! Ostimme myös paikallisen kartan, jossa on GPS-pisteet reitille. Olimme tulleet sisälle Luperonin lahteen korvakuulolla, mutta tutkittuamme jollalla reitin ja seurattuamme matalikolle päätyneen amerikkalaisveneen pelastusoperaatiota, päädyimme uhraamaan USD 20 tuohon karttaan.
Teimme lähtöselvityksen lauantai-iltapäivällä. Virkamiehet ovat kohteliaita ja avuliaita kuten aina, ja viivytyksistä huolimatta saimme asiat lopulta hoidettua. Lähdimme seuraavana aamuna tyynessä ennen klo 8. Ankkuri oli pitkän seisonta-ajan takia kaivautunut syvälle saveen, mutta tuli pienen temppuilun jälkeen ylös.
GPS-reittipisteiden mukaan tulimme turvallisesti riuttojen välistä avoveteen. Nyt kun vuorokausi on tultu, ei tuulta ole juuri lainkaan, muttei aallokkoakaan. Olemme ajaneet koko matkan koneella, ja ilmeisesti Haitin pohjoisreunassa on vastavirta, joka hidastaa matkaamme tuntuvasti. Kun pääsemme Haitin ja Kuuban väliseen salmeen, pitäisi virran muuttua meille suosiolliseksi. Voi olla, että olemme Santiagon sisääntulossa pimeässä huomenillalla, mutta jäämme odottamaan päivänvaloa, jos niin käy.
Dominikaanisen Tasavallan puolella, Haitin rajalla, oleva Monte Cristin linnoitusniemi näytti mielenkiintoiselta. Olisipa enemmän aikaa! Haitiin emme voi mennä, koska tarvitsisimme viisumin. Saimme myös jopa Dominikaanisen Tasavallan viranomaisilta varoituksia maan vaarallisuudesta. Onko näin, sitä emme ainakaan nyt saa tietää. Harkitsimme menoa Isla Tortugan ja pääsaaren välistä, mutta meno olisi osunut yöhön. Tulimme siis ulkokautta. Virtauskarttojen mukaan Haitin luoteiskulmassa on kova pohjoinen virta ja niin olikin, 2-3 solmua. Missään ei mainita virran leveyttä, mutta pian se nähdään.
Opaskirjojen mukaan USA:n laivasto vahtii Haitin ja Kuuban väliä ja saattaa jopa tehdä tarkastuksia aluksiin kansainvälisillä vesillä. Eihän niillä siihen oikeutta ole, mutta niillä on aseet. Valvovat ilmeisesti, etteivät oman maan kansalaiset yritä mennä Kuubaan. Teimme periaatepäätöksen, ettemme päästä ketään alukseen. Luultavasti, ja toivottavasti, tämäkin on vain yksi hysteeristen veneilijöiden levittämistä huhuista. Odotamme mielenkiinnolla!

No comments:

Post a Comment