Friday, 30 August 2013

6. marraskuuta 2005


40° 47,39 N 73° 59,06 W New York 79th Street Boat Basin
Matka Newportista sujui odotetusti: alkumatkasta 30 solmua vastatuulta ja lopussa 7 solmua vastatuulta. Tulimme Long Island Soundin päähän 0,5 tuntia myöhässä ajatellen Hell Gaten virtauksia. Menimme sekä tankkaamaan että yöksi Port Washingtoniin. Saimme matkan ensimmäisen ilmaisen poijun ja väitetään, että USA on kallis. Illalla oli tuulta yli 30 solmua, mutta poijumme oli vankkaa tekoa.
Aamulla lähdimme matkaan tarkalleen Hell Gaten virtaukset ajoittaen. Olimme kuitenkin 20 minuuttia etuajassa ja virtaus oli aikamoinen, mutta pääsimme läpi ongelmitta. Matka jatkui East Riveriä pitkin Roosevelt Islandin ja Manhattanin välistä. Vapaudenpatsas tuli näkyviin, vaikka olikin aikamoinen savusumu. Kiersimme Manhattanin eteläkärjen (The Battery) Hudsonia ylös marinan poijuun. Poiju maksaa USD 30 yöltä ja paikka on vartioitu. Virtaus on lähes 4 solmua, joten jollalla joutuu ajamaan kovaa, jotta pääsee yleensä eteenpäin. Soutaen homma ei onnistuisi lainkaan. Ensimmäisen kerran teemme aaltoa poijussa!

Kuva
Marina on periaatteessa jo suljettu, mutta koska ilma on kohtuullisen lämmin, omistaja pitää paikan auki. Täällä on myös kaksi muuta vierasvenettä, kanadalainen purjevene ja mukavuuslipun alla oleva moottorijahti. Lähtömme on suunniteltu maanantaiksi, jolloin pitäisi olla aurinkoista ja länsituulta 20 solmun verran, tiistai-illasta alkaen 10 solmua etelästä, siis vastaan. ETA Norfolk olisi keskiviikkona illansuussa. Konetta joudutaan käyttämään puolet matkasta. Sisämaassa oleva matala etenee koilliseen, ja tuulet ovat pitkään tukevasti etelässä, paitsi maanantaina.
Ensimmäisenä päivänä tulomme jälkeen menimme suunnittelemallemme Broadway-kävelylle. Seuraavana päivänä olimme Central Parkissa piknikillä. Koska kaupat ovat auki myös sunnuntaisin, piknik-herkkujen ostaminen ei tuottanut ongelmia. Samalle päivälle osui myös New York City maraton. Juoksureitin varrelle oli kerääntynyt valtava määrä ihmisiä. Liityimme hetkeksi heidän joukkoonsa ja kannustimme juoksijoita, erityisesti tietysti suomalaisia. Tunnelma oli tosi hieno! Tämän jälkeen oli vuorossa Metropolitan Museum of Art. Siellä saisi helposti kulumaan päiväkausia, mutta muutaman tunnin läpijuoksukin on vaikuttava.
Kuva
Sääennuste on nyt päivitetty. Maanantaiksi luvassa 20-25 W gusting 30 ja ukkosmyrskyvaroitus. Jatkuu samanlaisena tiistaiaamuun. Tiistaista alkaen perjantaihin saakka 10-15 solmua, maks. 20 W. Lähdemme näin ollen tiistaina. Batteryllä on ylävesi klo 13.10, siis lähtö 12.30 aikaisintaan. Silloin jää mukavasti aikaa körötellä vapaudenpatsaan ohi slackilla, ja olemme sopivasti Narrowsissa. ETA Norfolk olisi torstaina illansuussa.
Webasto ryppyili, väitti syyksi alijännitettä. Syykin selvisi: invertteriä asentaessani olin jättänyt liittimen ruuvin löysälle

No comments:

Post a Comment