Friday, 30 August 2013

7.1.2006


24º57´N, 75º20´W 
Tulimme vuorokauden varsin reippaassa myötäisessä. Heti Golf-virran jälkeen saimme noin 10 kg tonnikalan ja seuraavana päivänä noin 3 kilon Doradon. Lopetimme kalastuksen, sillä liika on liikaa.
Kuva
Tuuli oli yöllä parhaimmillaan yli 30 solmua ja vauhti kävi surffeissa reilusti yli 10 solmun. Abacon valot näkyivät horisontissa viime yönä. Vain yksi lentokala oli kannella ja sekin elävänä, ja elää toivottavasti edelleen. Vuorokausimatkaksi tuli 164 nm. Atlantin ylityksillämme ennätys on ollut 177 mailia, joten kovaa tultiin. Aallokko oli niin reipas, että vettä tuli hiukan sisään keittiön aurinkokennotuulettimesta ja auki jääneestä sivukajuutan tuulettimesta. Näin käy, kun on tasaisilla vesillä kauan.
Tuulen pitäisi tänään kääntyä lännestä koilliseen normaalin pasaatin suuntaan, kun kylmä rintama on mennyt koilliseen. Koillisessa tuulen sitten pitäisi pysyäkin niillä vesillä, joille olemme menossa. Joka viides päivä kylmä rintama vaikuttaa Kuubaan, Dominikaaniseen Tasavaltaan ja jopa Cayman saarille, mutta ei etelämmäs. Trooppinen matalapaine Zeta on nyt 1600 mailia meistä itään ja on päättänyt vihdoin mennä pohjoiseen. Aikaisemman ennusteen mukaan se oli tulossa länteen, siis meitä kohti.
Kuva
Olemme kuunnelleet Herbiä, mutta Bahaman pohjoispuolella ei ole yhtään venettä, joka olisi pyytänyt hänen neuvojaan. Bahamalta Floridaan on kyllä matkalla veneitä, itäiselle Karibialle on menossa useitakin ja Azorien suuntaan myös. Pohjoisessa oli joku, joka on menossa pahaan keliin, mistä Herb varoitteli.
Joudumme tuulen takia menemään liikaa etelään ja todennäköisesti menemme San Salvadorin saaren eteläpuolelta, jos tuuli ei käänny ennen sitä. Sitten on ongelmana liian vastainen. Länteen emme voi Antillien virran vuoksi mennä (0,5 solmua vastaan), joten luotetaan siihen, että tuuli kääntyy riittävän aikaisin.
Asensin karttaohjelman myös vanhaan IBM koneeseen. Olin jo heittämässä sitä yli laidan, mutta tarkistin kuitenkin käyttöjärjestelmän (windows 98) ja vapaan tilan. Mahtuihan se sinne, mutta asennus oli tehtävä hiukan eri tavalla kuin xp:ssä. Muutama yön tunti meni siinä, mutta vahtivuorolla on aikaa. Nyt on kartasto kahdella koneella. Tietokoneisiin ei voi varmasti luottaa, joten saamme ainakin jatkoaikaa, jos toinen pimenee. Olen saanut Laitisen Pekalta korvaamattomia neuvoja asennuksessa ja käytössä. Ihmettelin, miksi GPS sotkee pelin, mutta Pekka tiesi enemmän kuin ammattilaiset. Kone luulee USP- sarjaporttimuunninta hiireksi. Pekan neuvon mukaan löytyi keino homman korjaamiseen. Suurkiitokset kaimalle!
Kuva
Päivä on kylmä, mutta osittain aurinkoinen. Käynnistimme koneen, jotta saamme lämmintä vettä, ja auttaa se matkantekoakin, kun tuuli on pudonnut alle 10 solmun myötäistä. Elämme edelleen toivossa saapua Caicosille maanantaina, saapa nähdä.
San Salvador on virallisesti saari, johon Kolumbus saapui matkallaan ensimmäiseksi. Sittemmin samaa kunniaa on alkanut peräänkuuluttaa myös Grand Turk, onhan se Columbus Passagen varrella. Mitään näyttöä asiasta ei ole, mutta ei kai sillä väliä. Grand Turkilla on kiinteistökehitysprojekti saaren eteläkärjessä marinoineen kaikkineen, joka ratsastaa vahvasti Kolumbuksen nimellä. Kolumbus oli Italialainen, Genovasta, ja teki retkiänsä Portugalista, ja kunnian ottivat lopulta espanjalaiset (ainakin intiaanien kulta-aarteet), ja nyt kaikki kiistelevät hänen nimensä käyttöoikeudesta. Myös Panaman Colón, joka on Atlantin puoleisen matkamme päätepiste, on Kolumbus espanjaksi. Kolumbuksen nimeen törmää täällä kaikkialla.

No comments:

Post a Comment