Friday, 30 August 2013

Floridasta Dominikaaniseen tasavaltaan


29º00,68´N, 79º30,83´W
Sarema jäi jouluksi Halifax River Marinaan Daytona Beachiin ja miehistö jakautui kahtia: Latte meni Cocoa Kenneliin ja me lensimme Suomen Turkuun. Oli mukava viettää pitkästä aikaa koko perheen joulu, ja ensimmäistä kertaa 4 sukupolvea yhdessä.
Vietimme Miamin lentokenttähotellissa yön mennen tullen, ja järjestely osoittautui hyväksi. Palasimme joulukuun 29. päivä ja vuokrasimme auton vain vuorokaudeksi, koska vuodenvaihteen hinnat olivat 3-kertaiset normaaleihin verrattuna. Tullessamme New Yorkissa oli pitkät jonot, mutta onneksi aikaa oli riittävästi, vaikka välillä tuntui, että juuri meidän jonomme tarkastaja lähti kahville ja jätti homman siihen. Ehdimme kuitenkin Miamin koneeseen. Vene oli entisellä paikallaan, eikä jääkaappiinkaan ollut unohtunut mitään.
Kuva
Laamaset tulivat kesämökkipaikkakunnalleen Daytonaan San Franciscosta ja kuljettivat meitä paikkakuntalaisen ottein mihin ikinä halusimmekaan. Paikallistuntemus nousi taas kerran arvoon arvaamattomaan. Jopa kirjakaupan löytäminen olisi ollut meille mahdotonta. Kävimme myös Hannun sukulaisissa suomalaistuntuisen järven rannalla: viehättävä paikka ja ihania ihmisiä. Suurkiitokset Ullalle ja Hannulle!
Rautiaiset olivat USA:n kiertomatkallaan ja ajoivat Miamista tapaamaan meitä. Vietimme viimeisen illan joukolla ja Rautiaiset jäivät veneeseen yöksi. Molemmat pariskunnat olivat irrottamassa köysiämme laiturista. Ajoimme ulos marinasta juhlavasti Maamme-laulun saattelemana.
Kuva
Kanavaa oli jäljellä noin 10 mailia, ja avomerellä olimme klo 14 purjeet ylhäällä. Takanamme oli lähes 1000 mailia liian matalia kanavia ja ikuista 35 solmun vastatuulta, niin se ainakin kipparista tuntui. Nyt paistoi aurinko ja tuuli oli sopivasti 15 solmua sivulta. US Coast Guardin ennusteen mukaan Golf-virta oli nyt 42 mailia ulosajosta, ja karttojen mukaan virta on 4,5 - 5,5 solmua. Tuuliennuste yöksi 5 solmua W, parempaa keliä ei voisi toivoa. Saavuimme virtaan klo 22. Tuuli oli 4 solmua ja ajoimme koneella. Samalla kompassisuunnalla (kaakkoon) näyttivät laitteet kulkusuunnan olevan koillinen.
Olemme nyt aivan virran itäreunassa ja kulkemamme jälki on 45 astetta mutkalla. Reittipisteeseen ei voi ajaa. Silloin menisimme suoraa virtaa vastaan, eikä nopeutta pohjan suhteen olisi lainkaan. Näin menemme kohtisuoraan virran poikki ja nopeutemme säilyy, ainakin jonkin moisena. Virta vääntää venettä melkoisesti, ja vanha pieni maininki antaa aavistuksen siitä, millaiseksi keli menee kovalla tuulella, varsinkin jos tuuli on virtaa vastaan.
Asensimme kartaston CD:ltä työllä ja tuskalla, mutta nyt on navigointi helppoa. Uutta tietokonetta on kokeiltu ja ohjelmia ladattu. Vanhassa koneessa oli kovalevyvika, joka paheni niin, että sääfaxia ei saanut enää otettua. Uuden koneen äänikortti on paljon parempi, ja huonolaatuinenkin faxi tulee hienosti läpi. Saattaa olla, että kun koko retki on ohi, on saatu kaikki laitteet toimiviksi.
Ennen lähtöä ruokaa ja juomaa tuotiin veneelle monta autokuormallista. Vene alkaa olla jo melko painava. Purkkiruoka on USA:ssa niin monipuolista ja halpaa, että ostimme sitä runsaasti. Dominikaanisessa Tasavallassa pitäisi hintojen olla vielä paremmat, mutta valikoimat vastaavasti huonommat, joten ostamme sieltä lisää tarpeen ja tilanteen mukaan.

No comments:

Post a Comment